Deze Italiaanse olijfolie zijn smaakmakers en niet bedoeld om in te bakken of te verhitten. Ze komen het best tot hun recht als finishing touch op warme of koude gerechten. Deze olie is perfect voor luxe gerechten zoals pasta, risotto, aardappelpuree, carpaccio, of om een pizza of omelet op smaak te brengen. De zwarte truffel geeft een aardse, rijke en diepe smaak.
Deze extra vierge olijfolie gearomatiseerd met zwarte truffel komt uit Italië. Eén van de landen waar de zwarte truffel een heerlijke delicatesse is. Ook in Nederland is de (zwarte) truffel niet meer weg te denken. De populaire truffel vindt je in veel gerechten terug.
Zwarte truffel is een ondergrondse paddenstoel die in symbiose groeit met boomwortels, meestal van eiken, hazelaars en beuken. Ze komt vooral voor in Zuid-Europa, met name in Frankrijk (Périgord), Italië (Umbrië, Toscane), en Spanje.
Waarom is zwarte truffel zo bijzonder?
Zeldzaamheid: Truffels groeien moeilijk, vereisen specifieke bodem- en klimaatomstandigheden en kunnen niet zomaar gekweekt worden (hoewel truffelplantages steeds populairder worden).
Aroma en smaak: Zwarte truffels hebben een intens aardse, nootachtige en licht knoflookachtige geur en smaak. Ze geven gerechten een diepe umami-toets.
Seizoen product: De zwarte wintertruffel wordt vooral geoogst tussen november en maart – dit verhoogt de exclusiviteit.
Zwarte truffel wordt vooral vers, in plakjes of geraspt gebruikt, maar ook verwerkt in olie, boter, kaas, pasta of zout. Voorbeelden:
Over pasta, risotto of aardappelpuree
In truffelmayonaise of truffelkaas
Als topping op carpaccio of gebakken ei
In olie (zoals in jouw flesje) om smaak toe te voegen zonder de echte truffel te hoeven gebruiken